7 maart 2015, Joure.
Vandaag de laatste wedstrijd van onze wintercompetitie. Meestal gaan we de laatste keer wat verder van huis dan gebruikelijk. Ook vandaag was dit het geval en togen we met 8 man naar het Friese Joure om te gaan vissen in de verbreding aan de Zijlroede, nabij het centrum van het dorp.
Een paar weken terug waren de vangsten hier bijzonder goed maar na de afgelopen dagen, met mooi voorjaarsweer, was het maar afwachten of de vissen niet waren vertrokken.
Om half acht had iedereen een plek gezocht op de lage kade en konden we beginnen. Al snel werden de eerste voorns gevangen, maar was het formaat vrij klein, en wogen ze niet meer dan een grammetje of 30 per vis. Een groot aantal vissen vangen, moet de totale vangst dan maar goed maken vandaag.
Maar na een dik uur begonnen Geert, Rikus en Bé toch af en toe wat grotere voorns te vangen, en bleek dat ze dus wel degelijk aanwezig waren. Jantienus ving ook vissen van een mooi formaat, maar hoofdzakelijk blieken en kolblei. Halverwege de wedstrijd viel Geert gedurende 3 kwartier stil, maar wist de rest de gang er flink in te houden. Vooral Bé had de beet er goed in, waarbij hij op 3 deeltjes met een oranje deegje de voorns in rap tempo uit het water slingerde. Rikus wist op een stukje brie de nodige grotere voorns te vangen, terwijl de rest hoofdzakelijk met pinkies of casters hun geluk beproefde. Over het algemeen waren de vissen kleiner van formaat wanneer je met pinkies viste, en selecteerde je met casters de wat grotere exemplaren er tussen uit.
Om kwart voor twaalf was het al weer tijd om te stoppen, en werden de vangsten gewogen. Bé was vandaag de grote winnaar met een vangst van 239 stuks, volgens zijn eigen teller, wist hij 8380 gram in de schaal te leggen. Zijn vangst bestond hoofdzakelijk uit voorns, waarvan een heel groot aantal kleine exemplaren. Jantienus was de nummer twee vandaag, hij verzamelde 7080 gram aan meest blieken en kolbleien. Rikus pakte vandaag de 3e plaats met 6740 gram aan mooie voorns. Samen wisten we vandaag dik 45 kilo te vangen, wat neerkomt op een gemiddelde van bijna 6 kilo per deelnemer.
Terug in Eext werd de eindstand uitgerekend van deze geslaagde competitie. Geert was wederom de winterkoning met 7 punten uit zijn 5 beste wedstrijden. Op de 2e plaats eindigde Bé met 8 punten, en Jantienus werd 3e met 14 punten.
We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde wintercompetitie, waarbij we gemiddeld bijna 7 deelnemers hadden, en in 6 wedstrijden ruim 133 kilo vis hebben gevangen. In april zullen we starten met onze zomercompetitie.


 

14 februari 2015, Leek.
Na een 2-tal afgelastingen i.v.m. sneeuw en ijsvorming was het vandaag tijd om onze 5e winterwedstrijd te gaan vissen. De afgelopen weken was er weinig gevist in onze regio, dus ook weinig bruikbare tips. We besloten om maar weer naar het haventje in Leek te gaan, hier is immers meestal wel een visje te vangen. De weersvoorspellingen waren goed, met een matige zuidenwind en een temperatuur van tegen de dubbele cijfers boven 0.
Aangekomen in Leek konden de 7 mannen, na het loten, een stekkie uitzoeken en hun spullen opbouwen. De meest bleven aan de zuidoostzijde van het haventje, in de buurt van de trailerhelling, alleen Rikus en Jacob zochten een stek aan de overzijde.
Vanaf de start werd er vrijwel direct vis gevangen, met name Jan Roelf en Bé begonnen direct goed en schepten af en toe zelfs een voorn of bliek. De rest kreeg de vis ook langzaam aan de praat, maar konden het tempo van het tweetal links van de trailerhelling niet bijhouden.
In de loop van de morgen begon de zon steeds beter te schijnen, liep de temperatuur op tot een graad of 10, en was het aangenaam vissen. De mannen die in het begin de vis goed aan de praat hadden vielen wat terug, terwijl bij Geert het vangtempo en formaat van de vissen groter werd. Het laatste uur wist hij mooie kolbleien en halfwas brasems te vangen met een gewicht van rond de 300 gram, op 2 pinkies.
Het signaal van stoppen kwam om rond 12 uur, waarna de vangsten gewogen konden worden. Geert was overduidelijk de winnaar met zo’n 45 vissen die samen 7950 gram wogen. Jan Roelf moest het met kleinere vis doen vandaag, maar zijn vangst van 5030 gram was goed voor een tweede plaats. Op de 3e plaats eindigde Bé met 3210 gram. Door de overwinning verzekerde Geert zich weer van de titel winterkampioen voor dit seizoen. 
Met nog 1 wedstrijd te gaan, op 7 maart as., is hij niet meer in te halen. De strijd voor de resterende plaatsen ligt nog volledig open.


10 januari 2015, Hoogezand.
Voor onze 4e winterwedstrijd zouden we gaan vissen in het haventje van Slochteren, want de afgelopen weken waren hier mooie voorns te vangen. Het weer zou zeer onstuimig worden met windvlagen kracht 7 á 8 uit het zuidwesten, maar we zouden de wind dan in de rug hebben.
Toen we met de 7 vissers in Slochteren aankwamen was de wind puur west, en stond in de lengte over het haventje. Iedereen was het al snel met elkaar eens dat hier gaan vissen, hengels zou gaan kosten. Dus hebben we besloten maar uit te wijken naar Martenshoek in Hoogezand, daar hadden we de wind in de rug, en konden we wel redelijk in de luwte zitten.
Om kwart voor 9 hadden we allemaal een stekkie gezocht, en konden we beginnen. De vangsten kwamen maar weer zeer traag op gang. Kleine bleitjes en wat voorn werd er binnengehaald, maar het tempo lag, vooral de eerste 2 uren, aanzienlijk lager dan een paar weken geleden.
De meesten hadden, mede door de wind, gekozen om niet verder dan een meter of 5 te vissen. En ook vandaag waren pinken het favoriete aas. Schijnbaar zijn de vissen hier niet verzot op casters.
Het laatste uur ging het allemaal wat vlotter, maar echte topgewichten zouden er niet meer komen. Rond een uur of 12 kregen we wat motregen, en een kwartier later was het alweer tijd om te stoppen. In de druilerige regen snel opruimen, en de vangsten konden gewogen worden.
Bé trok vandaag weer aan het langste eind. Op dezelfde stek als de vorige keer, wist hij alleen voorns te vangen. In totaal 62 stuks, gaven hem een resultaat van 3910 gram en de 1e plaats. Geert werd de nummer 2 vandaag, een 35-tal bleitjes en een aantal grotere voorns gaven hem een vangst van 2210 gram. Op de 3e plaats eindigde Jantienus met een vangst van 2150 gram.
Helaas een wedstrijd met kleine vis, en geen grote gewichten, maar gezien de omstandigheden niet geheel onlogisch.
De volgende wedstrijd zal plaatsvinden op 24 januari as.

20 december 2014, Scheemda.
Voor onze 3e wedstrijd togen we met 6 mannen naar Scheemda. De weersvoorspelling was herfstachtig, met een windkracht 6 a 7 uit het zuidwesten en kans op regen- en onweersbuien. Daarom hadden we afgesproken om ter plaatse te kijken waar we nog een beetje redelijk zouden kunnen gaan vissen. Aangekomen in Scheemda bleek dat ons gebruikelijk parcours, tussen de sluis en het bruggetje, niet te bevissen was door de stormachtige wind. Daarom zijn we uitgeweken naar het haventje, maar hier was al een club de spullen aan het opbouwen voor een wedstrijdje.

Omdat we maar met z’n 6-en waren hebben we besloten dat we wel op de middelste steiger en de westkant van de haven terecht konden, waar we met de wind in de rug redelijk konden vissen. Na het loten en uitpakken van de spullen, konden we om 9 uur beginnen.
De vangst kwam maar moeizaam op gang vandaag, alleen Geert wist al snel een aantal mooie voorns te vangen. De rest kreeg nauwelijks beet, of moest het doen met af en toe een baarsje of posje van een centimeter of 5. In de loop van de morgen wist ook Jantienus een aantal mooie voorns te vangen, maar kon het tempo van Geert niet bijhouden.
Op 6 deeltjes, met een caster aan de haak, wist Geert deze morgen de voorns aan de praat te krijgen. Het geregeld hennep en casters bijvoeren, leverde hem een aantal voorns op van het formaat baksteen.
Tegen 12 uur werd de lucht donkerder en werden we getrakteerd op een forse regenbui, vergezeld van hagelstenen. Tegen de tijd dat de wedstrijd was afgelopen ook nog een aantal forse onweersklappen, en iedereen had er eigenlijk wel genoeg van. Verkleumd en nat konden we de spullen gaan opruimen en de vangsten gaan wegen.
Geert was vandaag overduidelijk de winnaar met 24 voorns goed voor 5780 gram, waarbij zijn zwaarste voorn een gewicht van 630 gram in de schaal legde. Jantienus eindigde op plaats 2 met een vangstgewicht van 1920 gram. Jan bracht 620 gram in het weegnet, goed voor plaats 3.
Gemiddeld geen goede vangsten vandaag waarbij de omstandigheden belabberd waren, en moeilijk, om nauwkeurig te kunnen vissen.
De volgende wedstrijd wordt gehouden, na de feestdagen, op 10 januari 2015. 

29 november 2014, Hoogezand.
Vandaag reisden we af, met 6 man, richting winkelcentrum Martenshoek in Hoogezand. We gingen vissen in een doodlopende zijtak van het Winschoterdiep, aan de Werfkade. Een watertje van een meter of 20 breed en in het midden ca. 3 meter diep, waar wel mooie blieken en voorns te vangen zouden zijn. Na het loten kon iedereen een stek opzoeken, om te vissen tussen de afgemeerde plezierjachtjes. Vandaag zachte omstandigheden met nauwelijks wind en een graad of 6 boven nul.

Direct werden er de nodige blikjes en voorns gevangen, al was het formaat wat aan de kleine kant. Ook werden de nodige aanbeten gemist, simpelweg omdat de vis traag en zeer voorzichtig was.
Met name een paar pinkies of een enkele dikke made was vandaag het favoriete aas, maar Bè wist vooral met een deegje de vis te strikken. 
Opvallend was, bleek achteraf bij de weging, dat sommigen alleen bliekjes vingen, en sommigen alleen voorns. De beet zat er bij de meesten aardig in deze morgen, maar over het algemeen was de vis klein van stuk, waarschijnlijk doordat het water wat aan de troebele kant was, vanwege werkzaamheden aan de beschoeiing, een eindje verderop.
Toen om 12 uur het signaal van stoppen kwam, konden we gaan opruimen en de gevangen vissen gaan wegen.
Bé had de winst in zijn net vandaag, met bijna 90 stuks, hoofdzakelijk voorns, kwam hij tot 3900 gram. Geert was de runner-up door 3370 gram aan te bieden, meest bleitjes. De 3e plaats was voor Jantienus, hij had een vangst van 2560 gram.
Een debutante stek, maar zeker eentje om vaker naar toe te gaan alhoewel de vangsten, en de grootte van de vis, vandaag wat tegenvielen.
De volgende wedstrijd wordt gehouden op 20 december as.

15 november 2014, Leek.
Voor onze 1e wedstrijd van deze wintercompetitie hadden we de bladderswijk bij Oranjedorp uitgekozen als visstek. Echter een paar dagen eerder hoorden we dat de vangsten daar erg slecht waren, en zijn we maar uitgeweken naar het haventje bij Nienoord in Leek. We vertrokken deze morgen met 7 mannen, en konden na het loten een plekkie uitzoeken rond het kleine haventje.

Overal zag je kringen van vissen, en af en toe was er een grote kolk te zien door talrijke jagende snoeken en snoekbaarzen, de vis was hier duidelijk wel aanwezig.
De omstandigheden leken nog niet echt op winter met een graad of 7 boven de 0-grens, en een kleine kans op wat regen.
Direct vanaf het begin werd er kleine vis gevangen, en gingen we er maar es goed voor zitten. De vangst bestond hoofdzakelijk uit bleitjes en grotere blieken, met af en toe een voorn. Het was vandaag zaak om de vis aan de praat te houden, door het bijvoeren met wat hennep en casters. Een paar pinkies aan de haak, of een stukje deeg waren het beste aas, en gedurende de morgen wist iedereen een redelijk aantal vissen te vangen. Hoe de einduitslag eruit zou gaan zien, was dan ook moeilijk te voorspellen.
Het laatste uur trok de wind wat aan, daalde de temperatuur, en kregen we wat motregen te verduren, met als gevolg dat de aanbeten ook wat terugliepen. Tegen twaalven kwam het eindsignaal en hadden de meesten toch nog koude vingertoppen gekregen.
De winst ging vandaag naar Geert met een vangst van dik 70 vissen, goed voor 4530 gram. Plek 2 was voor Bé, die 3980 gram had aan te bieden. Het brons was vandaag voor Jan Roelf met een vangst van 3940 gram.
De volgende wedstrijd is op 29 november as.