6 februari 2016, Beerta
Na een kort wintertje, waardoor onze vorige wedstrijd werd afgelast, konden we vandaag weer aan de bak voor onze 4e winterwedstrijd van dit seizoen. We hadden een vergunning om in Beerta te mogen vissen, en togen met 7 man die kant op. Daar aangekomen de spullen uitladen, auto parkeren en loten. De afgelopen week waren er weer goeie voornvangsten geboekt, dus dat zal vandaag ook wel goed komen. De temperatuur zou oplopen tot een graad of 10 en met een zwak windje in de rug was het goed toeven voor de komende 3 en half uur.
We konden in volgorde van de loting, een stek kiezen tussen de insteek naar de haven en het dierenparkje. Vrijwel iedereen maakte de lange stok klaar om tegen de overkant te kunnen vissen, en eventueel nog een plekje in het midden van het Beersterdiepje. Na het startsignaal werd het voer en/of hennep en casters gecupt en kon de strijd beginnen. Op de rechterkant van het parcours, rond het bruggetje, werden al vrij snel de eerste voorns en baarzen gevangen. Op de linkerkant, richting haveningang ging het allemaal niet zo vlot en waren de vissen aanzienlijk kleiner.
Bé Hartman zat rechts op kop, en ving gedurende de gehele wedstrijd lekker door. Met een stukje deeg op de haak slingerde hij menig voorn op de kant. Ook Jeroen, direct naast het bruggetje, wist de voorns goed aan de praat te krijgen, nadat hij gestart was met hoofdzakelijk baarzen te vangen.
Op de linkerkant zat Geert op kop, maar had het moeilijk vandaag. De eerste 2 en half uur nauwelijks een aanbeet, maar na stug doorschieten met casters en hennep, kwamen er toch nog een aantal mooie voorns in het leefnet. Het laatste uur werd door iedereen nog aardig vis gevangen, en voor we het wisten was het al weer einde wedstrijd, en konden we de vangsten wegen.
Bé Hartman pakte de winst vandaag, ruim 120 vissen kon hij aanbieden met een totaalgewicht van 16.710 gram. De 2e plek was voor Jeroen met 15.770 gram. Jantienus deed ook weer goede zaken door een 3 te vissen met 11.260 gram, en naar eigen zeggen 66 stuks. De voorns waren op de linkerkant van het parcours groter van formaat dan rechts, Jantienus had met 590 gram de zwaarste, tot nu toe, in zijn leefnet.
Een geslaagde visdag vandaag met dik 10 kilo vis gemiddeld per deelnemer. De volgende wedstrijd zal worden gehouden op 20 februari as.


9 januari 2016, uiteindelijk… weer Hoogezand.
Na de kerstdagen en oud- en nieuw viering was het weer tijd voor een winterwedstrijd. Het zou de 3e wedstrijd worden van onze competitie, en er was een vergunning om deze in Beerta te vissen. Nadat de afgelopen week de kinderen 3 dagen op straat konden schaatsen, vanwege ijzel, was afgelopen donderdag de dooi weer ingevallen. Op vrijdagmiddag ging Bé nog even kijken in Beerta, maar het ijs was er zo goed als uit. Gezien de weersverwachting zou de rest van het ijs ’s nachts nog wel verdwijnen en konden wij er zaterdag wel vissen. Echter bij vertrek zaterdagmorgen vroor het weer een paar graden, en aangekomen in Beerta lag het kanaaltje en de haven zo goed als helemaal weer dicht met een laagje ijs. De conclusie was dat we met 6 mannen helaas hier geen eerlijke en gelijkwaardige wedstrijd konden vissen, dan maar in Scheemda kijken misschien dat het daar kon. Maar ook in Scheemda lag alles zo goed als dicht, waarop besloten werd maar door te reizen naar Martenshoek in Hoogezand. Scheepvaart op het Winschoterdiep zorgt wel voor wat beweging in het water, dus daar kunnen we gegarandeerd vissen, en dat bleek bij aankomst ook zo te zijn.
Snel werd er geloot en de visstekken ingericht, zodat we uiteindelijk om kwart voor 10 konden beginnen. Over de vangsten kunnen we heel kort zijn vandaag. Het was echt dramatisch!! Na een uur vissen wist Jantienus een aanbeet te verzilveren, wat hem een klein posje opleverde. De rest kon geen enkele aanbeet krijgen, wat we ook probeerden. Om kwart voor 1 werd besloten om maar te stoppen, met deze drama wedstrijd. Jeroen en Mark waren inmiddels al vertrokken, en ook de rest had genoeg van de kou en het turen naar een onbeweeglijke dobber. Het posje van Jantienus is geschat op 20 gram, hij pakt hiermee de volle winst en een grote stap richting de titel winterkampioen. Grote winnaar vandaag was een ijsvogeltje, die vanaf een tak vlak boven het water 2 kleine voorntjes wist te vangen.
De volgende wedstrijd is op 23 januari, hopen op betere omstandigheden en vooral meer vis.

19 december 2015, Hoogezand.
Vandaag onze 2e wedstrijd van de wintercompetitie, waarvoor 7 mannen zich hadden opgegeven. We reisden af naar het winkelcentrum Martenshoek in Hoogezand. En zouden gaan vissen in een doodlopende zijtak van het Winschoterdiep, aan de Werfkade. Vorig jaar hadden we hier ook 2 keer gevist en vielen de vangsten niet tegen, maar vandaag was het maar afwachten. De temperatuur zou kunnen oplopen tot 12 graden, dus echt winters is het totaal niet, en de vissen schijnen constant heen en weer te zwemmen tussen open water en de wat meer beschutte plaatsen.
Na het loten en opbouwen kon er tegen 9 uur begonnen worden met vissen. Direct vanaf de start werden er wat voorns en bliekjes gevangen, maar echt snel ging het allemaal niet. De vis bleef klein van stuk, de grotere exemplaren waren schijnbaar het Winschoterdiep in getrokken, met deze temperaturen.
Henk zat op kop aan de linkerzijde en wist af en toe mooie voorns te vangen op een caster, terwijl de rest hier nauwelijks beet op kreeg, en met pinkies of maden alleen wat kleinere vis kon vangen. Bé zat op zijn eigen vertrouwde plek, achter het schip helemaal rechts, maar kon ook alleen maar voorntjes vangen van een centimeter of 12. Echt spectaculair waren de vangsten vandaag niet, en om half 1 was het alweer einde wedstrijd.
Henk was de winnaar vandaag en bood 3160 gram vis ter weging aan. Op plaats 2 eindigde Jantienus met 2770 gram. De 3e plek was voor Jan met 1970 gram.
De volgende wedstrijd wordt gevist, na kerst en oud- en nieuw, op 9 januari. Hiervoor is vergunning aangevraagd om te vissen in Beerta, het water wat bekend staat om de voorns van formaat baksteen.