4 februari 2017, Beerta
Na een winterse periode, waardoor de afgelopen 2 wedstrijden werden afgelast, konden we vandaag eindelijk weer eens aan de bak. Inmiddels de 4e wedstrijd van onze wintercompetitie. Over de 3e wedstrijd, die op 10 december in de haven van Scheemda werd gevist, kunnen we heel kort zijn. Van de 7 deelnemers wisten er slechts 2 mannen vis te vangen. Henk won de wedstrijd met 4 baarsjes en een totaalgewicht van 50 gram. Jan werd 2e met 1 baarsje van 20 gram, de rest kreeg geen beet.
Maar voor vandaag hadden we toestemming om te vissen in het ‘Beersterdaip’, bekend van de kapitale voorns, alhoewel de vangsten deze winter hier erg tegenvallen. De grote voorn is blijkbaar niet aanwezig, in tegenstelling tot voorgaande jaren. Maar we hebben flink vorst en ijsgang gehad, dus misschien dat het vandaag anders zou zijn.
Tegen 9 uur waren we aanwezig, omdat er voor 9 uur niet gevist mag worden. De spullen werden uitgeladen, en de auto’s geparkeerd op de daarvoor bestemde parkeerplaats. Rond de brug lag het nog dicht met een laagje ijs, maar verder naar de haveningang was er prima te vissen in open water.
Na het loten, zochten de mannen met nrs. 1 t/m 3 toch een plek in de buurt van de brug, waar het ijs lag, en maakten een wak of schoven wat schotsen opzij om te kunnen vissen. De rest installeerde zich verder naar links.
De vangsten kwamen maar moeizaam op gang, en bestond hoofdzakelijk uit baarsjes van enkele centimeters. Alleen Geert, helemaal rechts op het parcours, wist een paar baarzen van enkele honderden grammen te vangen. Na een uur vissen kon ook Bé, ook rechts van de brug, wat grotere baarzen vangen, en ving Geert wat mooie voorns en blieken tussen de ijsschotsen.
In de loop van de morgen kwam er een bries vanuit het westen opzetten, en kregen Geert, Bé en Jantienus er last van dat de grote ijsschotsen heen en weer begonnen te drijven waardoor niet of nauwelijks nog gevist kon worden. Met cupsets en schepnetten moest constant weer een plek vrij gemaakt worden om je dobber fatsoenlijk in te kunnen zetten. Af en toe manoeuvreerde Geert nog een mooie bliek of voorn naar de kant, maar voor de rest bleef het bij baarsjes of niets.
Toen de wedstrijd was afgelopen kon de vangst gewogen worden. Geert was overduidelijk winnaar en was de enige met (wit)vis van betekenis. Zijn vangst woog 6600 gram. Bé werd 2e met 2090 gram aan baarzen en slechts 1 voorn. Jantienus was de nummer 3 vandaag en kon 1360 gram aan baarsjes aanbieden. Helaas niet de vangst die we gehoopt hadden, maar ook dat is vissen.


26 november 2016, Slochteren
Voor onze 2e wedstrijd zijn we met 8 man afgereisd naar het haventje van Slochteren. Ook vandaag weer een aantal graden onder 0 bij aanvang van de wedstrijd, waarbij iedereen plaatsnam op de kademuur, behalve Hendrik (B), hij koos een plek op de steiger aan de overkant.
Het water was zoals zo vaak hier kraakhelder en dus kozen de meeste ervoor om met de lange hengel te gaan vissen. Bijvoeren met casters en hennep moesten de voorns vandaag verleiden om te gaan bijten. De vangst kwam maar langzaam op gang, al was het formaat van de voorns wel goed. Hendrik wist als enige al vrij snel een aantal klompgrote voorns te vangen, de rest moest het met een minder aantal doen. Voorzichtige aanbeten en koude handen waren vandaag weer typisch voor hetgeen een winterwedstrijd mag worden genoemd.
Toen we tegen 12 uur moesten stoppen met vissen, was de temperatuur net boven de 0 gradenlijn.
Bij het wegen bleek dat Hendrik (B) de winnaar was vandaag want hij bracht 4390 gram aan voorn in het weegnet. Zijn zwaarste voorn was overigens 610 gram, echt formaat baksteen.
Op plaats 2 eindigde Jantienus met 3610 gram, en Geert legde beslag op plek 3 met 3220 gram.
Totale vangst vandaag dik 20 kilogram. De volgende wedstrijd vissen we op 10 december.


12 november 2016, Leek
Vandaag was het weer tijd voor onze wintercompetitie, waarvoor we vergunning hadden aangevraagd om te gaan vissen in het haventje bij Nienoord in Leek. We vertrokken onder winterse omstandigheden, met 2 graden onder het vriespunt, en zouden vissen met 8 man.
Aangekomen in Leek werden de nummers geloot, en konden de stekken worden uitgezocht. Iets over half 9 was het licht genoeg, en konden we beginnen aan deze eerste  wedstrijd van deze winter. De vangst kwam, mede door de vorst waarschijnlijk, wat traag op gang en bestond vooral uit kleine voorntjes en bliekjes. Hoofdzakelijk werd de vis gevangen op een metertje of 4 uit de steiger met een caster of paar pinkies op de haak. Vrijwel de hele morgen hield de vorst aan waardoor de maden voor dood waren, en in de casterbak een laagje ijs ontstond. De vissen hadden hier blijkbaar ook last van, want de aanbeten waren traag. In de loop van de morgen werden rond de trailerhelling door Bé en Geert wat grotere voorns en blieken gevangen, maar de rest moest het doen met kleiner spul.
Tegen 12-en was het tijd om op te ruimen, en kon de weegploeg in actie komen. Henk was vandaag spekkoper met een vangst van ruim 100 stuks voorn en 6120 gram. Op plaats 2 kwam Geert met 4840 gram en aanzienlijk minder stuks voorn en bliek. De 3e plaats was voor Bé met 4780 gram aan voorns van een mooi formaat.
Met verkleumde ledematen konden we terug naar Eext, maar met een totale vangst van ruim 31 kilo geen tegenvallend resultaat. Volgende wedstrijd is op 26 november as.