29 oktober, Eemskanaal
Voor onze laatste wedstrijd vetrokken we om 7 uur naar het Eemskanaal bij Blokum. Vanwege deelname aan het federatief clubkampioenschap afgelopen zomer, was er een wedstrijd vervallen, en deze werd vandaag ingehaald. Inzet voor deze laatste wedstrijd was de “Lute Enting bokaal”, welke voor de 2e keer vervist zou worden.
De afgelopen maanden was er goed gevangen op dit deel van het Eemskanaal, vandaar deze stekkeuze. Of de vis, wat verder richting winter, nog zo actief zou zijn was nog maar afwachten.
Er waren vandaag 12 deelnemers, en na het loten konden de stekken worden opgebouwd aan het mooie parcours. Sinds kort waren de oevers keurig gemaaid, dus hoefden we niet eerst onze hovenierskunsten aan te spreken om een stek vrij te knippen van riet en begroeiing.
Tegen kwart voor 9 was iedereen klaar en kwam het startsignaal. Opvallend was het groot aantal deelnemers die met de vaste stok gingen vissen. Een paar kozen alleen voor de feeder op een afstand tussen 12 en 20 meter, of richting overkant van het kanaal.
Nadat er flink was aangevoerd kon het wachten op een aanbeet beginnen. En wachten werd het, want de vis liet zich deze morgen weinig zien. Af en toe werd er een visje gevangen, meest baars of kleine winde. De brasem liet het bijna volledig afweten vandaag, of ze waren domweg weinig meer aanwezig op het parcours.
Hendrik (B) wist het laatste deel van de wedstrijd als enige een mooie brasem en wat kleinere soortgenoten te vangen, en stevende op de dagoverwinning af. De rest moest het doen met een paar kleine vissen, of soms zelfs maar met een enkele. Om kwart over 1 was het tijd van stoppen, en daar waren de meeste deelnemers vandaag niet echt treurig om.
Bij de weging bleek dat Hendrik, vanaf stek 11, inderdaad winnaar van de grote bokaal was, met 4510 gram. Als 2e in de B-klasse eindigde Jan Meerman, op stek 9 met 1290 gram. Op plaats 3 kwam Jacob, vanaf eindplaats 12 met 1240 gram.
In de A-klasse ging de winst naar Geert, hij sprokkelde 1550 gram bij elkaar op stek 3. Op plaats 2 eindigde Gezienus met 1240 gram op kopstek 1, en Bé legde beslag op plaats 3 met 1160 gram.
Terug in Eext werden de eindstanden opgemaakt, wat betreft het clubkampioenschap, A-klasse en B-klasse. Dat het vandaag nog spannend was bleek na het rekenwerk van de wedstrijdcommissie wel.
De titel clubkampioen ging met 23 punten naar Bé, en Geert werd met 24 punten 2e, terwijl Bart de 3e plek behaalde met 28 punten.
In de A-klasse eindigde Bé ook op plaats 1 met 17 punten. Bart eindigde met 18 punten op plaats 2 en Gezienus met 19 punten op de bronzen plaats.
In de B-klasse ging Jan Martens, met overmacht, met de overwinning aan de haal en eindigde op 14 punten. Plaats 2 was hier voor Hendrik (S) met 20 punten en Jan Meerman werd 3e met 22 punten.
Hierna gingen we aan de traditionele snertmaaltijd, helaas deze keer met maar 7 personen, de rest kon vanwege allerlei omstandigheden niet mee genieten. Aan tafel werd het zomerseizoen nog eens flink geëvalueerd, en gingen sterke verhalen over de tafel. Conclusie was wel dat we een seizoen hadden met over het algemeen slechte vangsten, en dat de wedstrijdcommissie weer een taak heeft om te proberen een leuk en goed programma voor 2017 op te stellen.
De snert van café Homan viel bij iedereen goed in de smaak, samen met het roggebrood en spek.
Op 12 november staat onze eerste winterwedstrijd op het programma.


22 oktober, Havenkanaal Assen
Na een periode van problemen met de website, kunnen we eindelijk weer een  verslag plaatsen.
De voorlaatste wedstrijd vandaag, waarvoor we naar de steigers in het Havenkanaal afreisden. De afgelopen weken werd er redelijk tot zeer goed voorn gevangen, en lieten de brasems zich niet of nauwelijks zien.  Er werd gekozen voor de lage nummers tussen de Lonerbrug en de fietsbrug, waar de 10 deelnemers hun stek lootten op steiger 3 t/m 12.
Tijdens het opbouwen was het nog schemerig, wat het aanzetten van snoeren en het peilen lastig maakte, maar om half 9 was er ruim voldoende daglicht en iedereen klaar om te vissen. De meeste zetten vandaag de vaste stok in om de voorns te belagen. Een tweetal, Rikus en Jaap, bracht enkel en alleen de feeder in stelling.
Na het voeren was het behoorlijk lang wachten op een aanbeet, en na een uur vissen waren er slechts 3 deelnemers met een paar kleine visjes. Onbegrijpelijk eigenlijk, maar het leek wel of er totaal geen vis meer rondzwom op dit deel van het Havenkanaal. De eersten begonnen al snel te wandelen om eens bij de buren te kijken, om misschien wat tips op te doen. Wellicht was de regen van de afgelopen 2 dagen de oorzaak van de slechte bijtlust. Terwijl het vandaag met een graad of 10, en weinig wind, prima visweer was.
In de loop van de morgen wisten de meesten toch een paar voorntjes, bliekjes of baarsjes te vangen. Bé bedacht, een uur voor afloop van de wedstrijd, het plan om toch maar eens met de feeder te proberen. Al bij het 3e korfje voer leverde dit hem een kleine brasem op die, na later bleek, het grote verschil van vandaag te maken. De andere feedervissers bleven zonder een enkele aanbeet. Alleen Rikus wist een baarsje te vangen, maar deze overleefde zijn eetbui niet, dus telde niet mee. Om 1 uur kwam het signaal van stoppen en gingen we de vangsten wegen.
In de A-klasse ging de winst naar Bé met 1790 gram, vanaf steiger 12. Op de 2e plaats kwam Gezienus met 870 gram, gevangen op steiger 10, en Geert werd, op nummer 4, 3e met 840 gram. In de B-klasse eindigde Jantienus op plaats 1, hij ving 1100 gram vanaf steiger 7. Als 2e kwam Hendrik op stek 11, met 1040 gram. Plaats 3 was voor Jan met 890 gram.
De totale vangst vandaag bedroeg slechts 7870 gram. Hierbij in gedachten nemen dat het gewicht van het weegnet ongeveer 580 gram is, en deze er nog 8 keer afgaat, dan blijft er bedroevend weinig netto vangstgewicht over.
De laatste wedstrijd van onze competitie wordt gevist op 29 oktober. We vissen dan tevens om de Lute Enting bokaal, en gaan hiervoor naar het Eemskanaal bij Blokum. Na afloop gaan we traditioneel aan de snert, in café Homan.

2 juli, De Punt
Na een dramatische wedstrijd in het Winschoterdiep bij Scheemda, waarbij slechts 2 mannen enkele grammen vis aan konden bieden, was het vandaag tijd voor wedstrijd nummer 5. Hiervoor gingen we naar het Noord-Willemskanaal bij De Punt. De vangsten in het kanaal zijn dit seizoen ook nog uitzonderlijk slecht, maar meestal is op het traject achter de rioolwaterzuivering nog wel redelijk vis te vangen. Om 5 uur was het al tijd van vertrekken, en na het loten werden de stekken opgebouwd. Zowel feeders als de vaste stokken werden in stelling gebracht, en om kwart over 6 was het al tijd om te starten. Snel werden al de eerste blieken en voorns gevangen, grotere vis liet zich vooralsnog weinig zien. Het weer was prima, met weinig wind en op 1 bui na de hele morgen droog.
In de loop van de wedstrijd bleek werd duidelijk dat het vangen van een brasem wel eens een goed resultaat kon opleveren, omdat bij zowel de stok als feedervissers de hoofdmoot bestond uit kleine bliekjes. Pieren knippen, casters brengen, alles werd uit de kast gehaald, maar brasem van formaat bleef bij de meesten weg. De mannen met de stok vingen vandaag verreweg de meeste aantallen, terwijl door de feederaars de enkele grotere vissen werden gevangen.
Om kwart voor 11 was het tijd om te stoppen en kon het wegen beginnen. In de B-klasse was het de jongste telg, die vandaag zijn debuut bij de senioren beleefde, en de rest het nakijken geef. Jeremy Kors ving 3280 met de feeder en pakte hiermee de overwinning. De 2e plaats was voor Jan Meerman, met een vangst van 2140 gram, hoofdzakelijk gevangen op de vaste stok. Op plaats 3 kwam Jan Martens, eveneens met de stok, die een vangst had van 1720 gram.
In de A-klasse was Henderikus de sterkste en feederde 3890 gram bij elkaar. De 2e plek was voor Geert met een vangstgewicht van 2730 gram, eveneens met de feeder bij elkaar gesprokkeld. Op plaats 3 kwam Jaap met eveneens een vangst van 2730 gram. Echter Jaap zat op kopstek nummer 1, waardoor hij achter Geert eindigt.
Volgende wedstrijd, de laatste voor de zomervakanties, wordt gehouden op 23 juli aan het A.G. Wildervanckkanaal bij de brug in Meeden.

 

28 mei, Blauwe Stad
Vandaag onze 3e wedstrijd van de zomercompetitie, waarvoor we zouden vissen in het Winsumerdiep. Maar we hadden ons ook opgegeven voor het federatief clubkampioenschap en moesten “uit” vissen tegen de mannen van HSV de Dobber uit Finsterwolde. Omdat we moeilijk tot een datum kwamen, is er besloten om deze dag tegen hen te vissen en de wedstrijd mee te laten tellen voor onze competitie. We werden uitgenodigd om te gaan vissen in de Blauwe Stad, en togen om half 7 die kant op. Wij waren met 17 personen en de Dobber met 15. Er waren 2 vakken uitgezet op toekomstige bouwkavels, Vak A (1 t/m 16) in een water van ca. 50 meter breed, en vak B in een strook water van ca. 30 meter breed. Er werd geloot en onze leden mochten op de even nummers zitten, behalve Henk hij lootte mee met de oneven nummers van Finsterwolde. Zo hadden beide verenigingen 2 kopstekken en waren de stekken zo eerlijk mogelijk verdeeld.
De plekken werden opgezocht en de voorbereiding kon beginnen. Om 9 uur kwam het signaal van aanvang en konden we gedurende 5 uren de strijd aangaan.
De vangsten kwamen moeilijk of soms bijna helemaal niet op gang. Met name in het B vak was het heel moeilijk om de vis aan de praat te krijgen. Wist je in de loop van de morgen een brasem te vangen dan eindigde je hoog in dit vak. In het A vak was het plaatselijk iets beter, alleen was het hier zaak om op een schone plek te vissen i.v.m. de talrijk aanwezige waterplanten. De weersomstandigheden waren vandaag prima met heel weinig wind en af en toe zon, vloog de morgen voorbij. De vangsten vielen gemiddeld een beetje tegen, in vergelijking met de dagen ervoor, maar uiteindelijk hadden we toch een winnaar met een mooie vangst. Henk gaf vandaag iedereen het nakijken en wist 12.210 gram in zijn leefnet te verzamelen vanaf stek 3.  In het B-vak was het beduidend minder en had de winnaar slechts 2300 gram.
Henk scoorde door zijn vangst 10 punten voor onze club en was winnaar van de B-klasse. Op de 2e plaats in de B-klasse eindigde Hendrik (S) met een vangst van 2020 gram, en Jan Meerman scoorde 3 punten met een vangst van 1310 gram.
In de A-klasse was Bé vandaag de beste met 9220 gram, terwijl Bart de 2e plaats opeiste met 7840 gram. De 3 positie was voor Geert met 2280 gram.
Omdat er in 2 vakken werdt gevist zijn de punten voor het clubkampioenschap verdeeld.volgens het wedstrijdregelement. De nrs. 1 van het vak 1 en 2 punten, de nrs. 2 van het vak 3 en 4 punten etc.
Wat betreft het federatief clubkampioenschap scoorden we 10, 9, 7, 3 en 2 punten. In totaal 31 punten tegenover 24 voor de mannen van De Dobber, waardoor wij een ronde verder zijn. De 2e ronde zullen we gaan vissen tegen HSV de Blankvoorn uit Blijham, wat wederom een sterke tegenstander zal zijn.
Na afloop gingen we gezamenlijk naar de plaatselijke kroeg van Finsterwolde, en was er voor iedereen een prijs. De eerste 5 van beide verenigingen wonnen een rollade, de rest een droge worst. Al met al een geslaagde wedstrijd tegen een gezellige tegenstander.
De volgende competitiewedstrijd zal worden gehouden op 18 juni, we vissen dan in het Winschoterdiep bij Scheemda.