13 oktober, Prinses Margrietkanaal
Vandaag reisden we met 13 mannen af naar Spannenburg, het parcours aan het Prinses Margrietkanaal, wat al enkele jaren een strijdtoneel van onze vereniging is in de zomercompetitie. Inzet vandaag was de “Lute Entingbokaal” en waren de laatste punten te verdelen voor het eindklassement van de zomercompetitie.
De vaste redacteur was vandaag niet aanwezig, wegens een wedstrijd in zuidoost Duitsland aan de boorden van de Donau, vandaar een beknopt verslag.
Moeizaam kwamen de vangsten vandaag ook weer op gang en werd de meeste vis, in tegenstelling tot wat meestal het geval is, niet tegen de overkant gevangen, maar op een meter of 15 uit de eigen oever.
Op staartstek 13 was het Robert die iedereen het nakijken gaf, met een vangst van 10.540 gram en daarmee overduidelijk de B-klasse won. Plaats 2 was voor Mark met 3640 gram, en plek 3 voor Jantienus met 3090 gram.
In de A-klasse won Jeroen met 7050 gram vanaf stek 2, Op de 2e plaats kwam Bé met 3830 gram. De 3e plaats was voor Gezinus met 3380 gram.
Terug bij eetcafé Homan in Eext werd de schitterende “Lute Entingbokaal” overhandigd aan Robert. Hij mag deze een jaar lang een mooi plaatsje geven. Daarna werden de eindstanden van de competitie bekend gemaakt.
In het clubkampioenschap, mocht Geert de titel weer bijschrijven op zijn lijst, met slechts 11 punten in 7 tellende wedstrijden. Robert eindigde op plaats 2 met 14 punten, en Gezinus met 32 punten op plaats 3.
In de A-klasse ging de winst ook naar Geert, hier scoorde hij 9 punten. Gezinus eindigt op plaats 2 met 20 punten, en Jan Martens op de 3e plek met 25 punten.
In de B-klasse was de winst voor Robert met 8 punten en werd Mark 2e met 15 punten. Op plaats 3 eindigde Jan Roelf met 16 punten. Robert en Mark promoveren hierdoor naar de A-klasse.
In totaal werd er dit zomerseizoen dik 380 kg vis gevangen.
Na de bekendmaking van alle rangen en standen werd aangeschoven voor de snert en roggebrood met spek, waarvoor eveneens de deelnemers van de middagcompetitie waren uitgenodigd.
Naar horen zeggen heeft dit een ieder weer prima gesmaakt.

30 september, Havenkanaal
Voor onze 9e wedstrijd stonden de steigers aan het Havenkanaal bij Assen op het programma, waarvoor slechts 11 mannen zich hadden opgeven. De stekken waren uitgezet op steiger 30 t/m 40, omdat de week ervoor, op de hoge nummers, mooie aantallen voorns en blieken werden gevangen.
Het weer was toen, met dik boven de 10 graden en zon, iets aangenamer maar de berichten waren hoopvol, ondanks dat het wat sober en kouder was.
Toen iedereen geïnstalleerd was konden we beginnen, waarbij de meesten op de korte vaste stok probeerden en ook een voerplek op wat grotere afstand maakten. De vangsten kwamen helaas maar weer traag op gang en bestonden uit kleine voorntjes en baarsjes.
Alleen op de hoogste nummers werden wat bliekjes en halfwas brasems gevangen, voor de rest bleef het schrapen voor vis van enig formaat. Eigenlijk vangsten die we niet gewend zijn voor het Havenkanaal, wanneer de herfst zijn intrede doet. De grotere voorn liet het helemaal afweten vandaag, en leek na vorige week wel weer te zijn vertrokken.
Toen de wedstrijd was afgelopen konden we gaan wegen en bleek dat de hoogste gewichten inderdaad van de hogere nummers kwamen. In de A-klasse was Jeroen, op steiger 39, met 3210 gram de winnaar. Geert wist  op 32 nog 1700 gram kleine voorn bij elkaar te sprokkelen, wat hem een 2 opleverde. Op plaats 3 kwam Hendrik (S) met een vangst van 1660 gram vanaf steiger 30.
In de B-klasse ging de winst naar Jan Roelf met 2890 gram vanaf 38. Op plek 2 eindigde Mark met 1590 gram, hij viste op steiger 40. De 3e plek was voor Jan Meerman, hij ving 1180 gram op stek 33.
Onze laatste wedstrijd van dit seizoen, wordt gehouden op 13 oktober aan het Prinses Margrietkanaal bij Spannenburg. Er wordt dan gestreden om de “Lute Entingbokaal” en na afloop gaan we aan de traditionele snertmaaltijd.

16 september, Drentse Hoofdvaart
Voor onze 8e wedstrijd hadden we een “oude bekende” op het programma staan. We zoude gaan vissen aan de Groene Dijk, voorbij de woonboten in de Drentse Hoofdvaart. Een aantal jaren waren we hier niet meer geweest, maar dit jaar is dit water maar eens weer in het programma gezet.
We hadden slechts 11 mannen aan de start, op een parcours dat was uitgezet tot het viaduct Ter Aard. Na het loten werden de plekken opgezocht en de hengels in stelling gebracht. Veel vaste stokken vandaag op het parcours, en een paar pickers, voor als het niet wil of wanneer je niet met een vaste stok vist.
Na het startsignaal konen we beginnen, waarbij er al opvallend snel 2 voorns werden gevangen. Geert voerde met de light feeder een plekje aan, op 3 kwart van het kanaal, waarbij hij 2 maden op de haak had geprikt. Tijdens het leegtrekken van de korf ving hij een voorntje en de volgende worp wederom eentje. Daarna zette hij de stok in en ving op rij 6 voorntjes, maar viel net zo snel ook weer stil. Bij de rest bleef het ook aardig rustig deze morgen, af en toe werd er een baarsje of voorntje gevangen, maar echt dik was het allemaal niet.
Halverwege de wedstrijd kregen we nog wat motregen, samen met de slechte vangsten maakte dit de omstandigheden er niet plezieriger op. De wedstrijd verliep echt stroef vandaag. Alleen Geert kon het laatste uur nog een paar voorntjes vangen op de picker, en Jan Meerman op de stok, maar de rest moest het doen met enkele baarsjes of voorntjes. Het eindsignaal kwam voor velen als een verlossing vandaag, met de opmerking…. “Nou al aofloop’n…??”
Bij het wegen bleek Geert de winst mee te nemen in de A-klasse, met een vangst van 1490 gram, vanaf stek 4. De 2e plaats was voor Jan Martens, op stek 9, met 680 gram. Gezinus viste brons vandaag met 670 gram op stek 5.
In de B-klasse was Jan Meerman de winnaar met 1070 gram op stek 11. Robert pakte plaats 2 met 730 gram, vanaf stek 6. Jan Roelf viste vandaag 670 gram bij elkaar op stek 8 en kreeg 3 punten. Geert en Robert deden vandaag, ondanks de slechte vangsten, weer goeie zaken en stelden de overwinning in respectievelijk de A- en B-klasse al veilig, met nog 2 wedstrijden te gaan.
Een totale vangst vandaag van slechts 7880 gram. Hierbij even meenemen dat je het gewicht van het weegnet, ongeveer 600 gram, er ook nog eens 10x af moet trekken.... dan blijft er netto erg weinig over. Onze 9e wedstrijd vissen we vanaf de steigers in het Havenkanaal bij Assen, op 30 september as.

26 augustus, Eemskanaal
Vandaag onze 7e wedstrijd waarvoor we afreisden naar het Eemskanaal bij Blokum. Vorig jaar hebben we hier voor de eerste keer gevist, maar was het wat laat in het seizoen. Daarom is dit water dit jaar wat vroeger op de agenda gezet, in de hoop op goede vangsten. De vangsten vielen de laatste tijd wat tegen, dus we zouden zien wat het zou worden. Vandaag 15 mannen aan de start die voornamelijk de feeder hengels hadden uitgepakt. Een aantal koos voor de vaste stok. De stekken, uitgezet op ruim 35 meter, waren al mooi geknipt vanwege een aantal andere wedstrijden de afgelopen weken, dus het tuingereedschap kon in de auto blijven.
Na het startsignaal konden de voerplekken worden opgebouwd, al dan niet met veel of weinig aas, om de vis te lokken. Het eerste uur was het qua vangst heel rustig, maar de meesten hadden zoiets van… “het komt nog wel….”. Echter de rest van de wedstrijd bleef het bij de meesten ook rustig.
Op de meeste plekken kan je niet strak tegen de overkant vissen, vanwege het aanwezige stortsteen, maar Robert had een plek waar dat wel lukte. Hier ving hij naast baars en blieken, ook een paar mooie windes. De rest moest het hoofdzakelijk doen met weinig en dan ook nog kleine vis.
Het laatste uur ving Robert op de korte lijn nog een paar brasems. Ook Jeroen, die de vaste stok had ingezet, scoorde nog wat platten in het laatste uur. Voor de rest bleef het rustig en moest je geluk hebben een paar halfwas brasems er bij te vangen, om nog aan wat vangstgewicht te komen.
Na vier en een half uur was het al weer tijd om te stoppen, en kon de balans worden opgemaakt.
Robert deed in de B-klasse wederom goede zaken door, vanaf stek 3, 9850 gram te vangen en hierdoor weer een 1 te laten noteren. Plaats 2 was voor Jeremy met 3630 gram, op stek 6. Op de 3e plek eindigde Jan Meerman met 1680 gram, hij viste op stek 12.
In de A-klasse ging Jeroen er met de winst vandoor. Hij ving met de vaste stok, 8190 gram op stek 14. Naast hem op stek 13, werd Geert 2e met 5680 grammen. En op staartplek 15, wist Hendrik (S) 4600 gram te vangen, genoeg voor plaats 3. Volgende wedstrijd 16 september, dan gaan we naar de Drentse Hoofdvaart aan de “Groene Dijk”.

1 juli, Noord-Willemskanaal
De 5e wedstrijd vandaag, waarvoor we met 13 mannen afreisden naar De Punt, om in het Noord-Willemskanaal te vissen. Het parcours was uitgezet aan weerszijden van de uitstroom van de rioolwaterzuivering, waardoor we bijna allemaal in de kom konden vissen, alleen de 3 hoogste nummers moesten het doen op het 45 meter brede deel van het kanaal.
Na het inrichten van de visstekken kon de wedstrijd om half 7 beginnen en ging het voer te water, zowel als stevige gegooide ballen, in de cupset of per voerkorf. Direct vanaf de start werd er kleine vis gevangen, meest door de mannen die het met een korte stok aan de kant probeerden. Zoals gewoonlijk moesten de feedervissers iets langer wachten, maar ook hier werden al redelijk vlot wat blieken gevangen.
De weersomstandigheden waren eigenlijk prima, met weinig wind, niet te warm en af en toe een paar kleine spatjes regen. Ideaal weer voor brasemvangst zou je zeggen, en dat bleek in de loop van de morgen dan ook wel. Met name Robert en Gezinus wisten vlot achter elkaar een aantal dikke brasems te vangen, en ook een aantal andere mannen wisten er een paar te strikken. De grote vis werd op de feeder gevangen en dan voornamelijk op afstanden tussen 20 en 35 meter.
De beet er goed in houden was voor een aantal van ons lastig vandaag, en leek het bij hen wel of de brasems alleen zwommen en er heel af en toe eentje langs kwam. Robert en Gezinus vingen het meest regelmatig een brasem, en de mannen met de korte stok bleven de hele morgen goed in de voorns en bleitjes vangen. Om elf uur kwam het eindsignaal en konden de hengels weer in de foudralen. Naar gerucht zou Robert wel 15 kilo hebben gevangen, dus iedereen was benieuwd naar het wegen van de vangsten.
Het gerucht van 15 kilo werd bij weging ruim bevestigd, want Robert kon op 10 gram na 20 kilo in het weegnet leggen, en was daarmee de winnaar van de B-klasse en het totale deelnemersveld. Robert viste vanaf stek 5, direct rechts van de uitlaat van de zuivering. In de B-klasse was plek 2 voor Mark, met een vangst van 9310 gram vanaf stek 11. De 3e plaats was voor Wesley, hij wist op stek 4 een gewicht te vangen van 7440 gram.
In de A-klasse was Gezinus de grote winnaar met 17.100 gram vanaf stek 7. Geert werd hier 2e met een vangst van 7700 gram op stek 8 en Jan Martens wist op 4 deeltjes 4110 gram aan kleine vis te vangen, wat goed was voor een 3 vanaf stek 9.
Met een totale vangst van ruim 88 kilo was de vangst vandaag zeker niet slecht te noemen. De volgende wedstrijd vissen we op 22 juli aan het A.G. Wildervankkanaal bij Meeden.

10 juni, Winschoterdiep
Vandaag zouden we onze 4e wedstrijd vissen in het Winschoterdiep bij Scheemda. Maar we moesten dit weekend ook de 2e ronde vissen voor het federatief clubkampioenschap, tegen het Meuntje uit Emmen, en we waren de thuisvissende club. Daarop werd besloten uit te wijken naar het parcours bij Waterhuizen, en deze wedstrijd mee te laten tellen voor onze competitie.
Op woensdag hadden Henk, Theo en Geert de stekken gemaaid, op 30 meter uit elkaar. Wij waren vandaag met 15 deelnemers, en Emmen met 21, welke evenredig en eerlijk werden verdeeld over de 36 stekken. Net als met onze competitie zouden we vier en een half uur vissen, en het signaal van starten kwam om kwart over 8.
De meesten kozen ervoor om met de feeder strak tegen de schoei aan de overkant te vissen en een aantal, met name die van het Meuntje, kozen ervoor als hoofdwapen de lange stok in te zetten.
Direct vanaf het begin werd er al aardig vis gevangen, al waren het meest kleine blieken en voorns, die vooral op de vaste stok werden gevangen. Na verloop van tijd werden er ook de nodige brasems gevangen met name op de feeder. Wel opmerkelijk was de je een paar kon vangen, waarna ze vervolgens net zo snel weer verdwenen waren. Vooral Henk en Geert wisten ze wel redelijk aan de praat te houden, en waren op weg naar een mooi vangstgewicht. Het 2e deel van de wedstrijd werden de aanbeten bij de meeste deelnemers minder en liep de temperatuur op tot dik boven de 20 graden. Het was dan ook prachtig visweer vandaag, en de ochtend vloog voor de meesten voorbij. Om kwart voor 1 kwam het eindsignaal, en konden de vangsten gewogen worden, wat met 36 deelnemers een behoorlijke klus was.
Geert had een prima vismorgen, ondanks dat hij de laatste 2 uur nog maar 3 blieken ving, kon hij 17.740 gram in het weegnet leggen, en pakte de winst in de A-klasse en van de hele wedstrijd. Jeroen wist een 2 te vissen met 6860 gram, en Bart legde met 4440 gram beslag op plaats 3.
In de B-klasse was Henk heer en meester vandaag, met een vangst van 12.110 gram, en op plaats 2 eindigde zijn zoon Jan, met een vangst van 4250 gram. Op de 3e plek belande Mark, zijn vangstgewicht bedroeg 4110 gram.
Wat betreft de strijd om het clubkampioenschap, bleef het tot het eind van de wegingen spannend. Geert en Henk waren met overmacht de nummers 1 en 2 vandaag.  Jeroen viste een 4, Bart een 8 en Jan een 9. Hierdoor kwam ons puntenaantal op 31, tegen 24 voor het Meuntje. Dus onze club gaat door naar de volgende ronde in het clubkampioenschap.
Al met al een mooie vismorgen, waarbij alle deelnemers vis hadden, en onze club dik 70 kg heeft gevangen. Volgende wedstrijd is op 1 juli aan het Noord Willemskanaal bij De Punt.

27 mei, Pekel Aa
Vandaag onze 3e wedstrijd van de zomercompetitie waarvoor we met 13 matadoren afreisden naar de Zijlweg bij Oudeschans, om te vissen in de Pekel Aa. Voor ons een geheel nieuw water, waar naar verluid mooie vangsten mogelijk zijn, met name in het voorjaar. Bij het water aangekomen werden de nummers uitgezet, de plekken waren keurig geknipt omdat hier vorige week nog een wedstrijd was gevist voor de Feedercup Groningen. Omdat tijdens deze wedstrijd op het achterste deel van het parcours redelijk goed vis was gevangen, hebben wij onze stekken hier ook maar uitgezet.
Na het startsignaal vlogen de goed gevulde korven en voerballen te water en ging iedereen er weer eens goed voor zitten. Het was prachtig weer, vanaf het begin kon de jas al uit en hadden we de wind in de rug, zodat je achter de dijk mooi in de luwte zat. De vis was echter weer lastig te vangen vandaag, en goeie beten kwamen er niet of nauwelijks. In de loop van de morgen werd het echt warm en liep de temperatuur op tot een graadje of 25. Daarbij wetende dat de vis is afgepaaid de afgelopen week, was het niet zo verwonderlijk dat de vis slecht aasde. Hier en daar werd een enkele baars of bliek gevangen, maar meer dan de helft van de deelnemers bleef zonder beet.
Op de lage steknummers werden door Bart, Robert, Jan Roelf en Geert nog een paar verdwaalde brasems gevangen. Op de hoge nummers was het een groot drama en wist alleen Gezinus een baars te vangen. Tegen twaalven konden we stoppen en werden de spullen weer ingepakt onder hoogzomerse omstandigheden.
Bij het wegen bleek dat Geert, met 3 brasems en 3 halfwasjes, het hoogste gewicht van de A-klasse had. Hij bood 6180 gram aan op stek 6. Bart zat op stek 3, en viste een 2 met 5410 gram. Gezinus zijn enigste vis, een baars van 810 gram, leverde hem de 3 punten op vanaf stek 12.
In de B-klasse was Robert de winnaar, op stek 2, met 4520 gram. Vanaf stek 1 scoorde Jan Roelf 2 punten met 2910 gram. Mark Post, op stek 7, was 3e met een vangst van 720 gram. Alle overige deelnemers bleven vandaag helaas zonder vangst, en gingen met de volle laag wedstrijdpunten naar huis.

6 mei, kanaal Veendam - Mussel
Voor de 2e wedstrijd van onze zomercompetitie hadden we 14 liefhebbers en vertrokken we om half 6 richting de steigers aan het kanaal Veendam – Mussel. We hadden de beschikking over de steigers 1 t/m 45, en de stekken werden uitgezet op de even nummers 18 t/m 44, zodat we ongeveer 35 meter uit elkaar zaten, hetgeen de vangsten vast ten goede komt, op dit vaak lastige water. De vangsten waren de afgelopen weken, tijdens wedstrijden, niet echt super, mede door het te koude voorjaar. Ook vandaag zou de temperatuur nauwelijks boven de 10 graden komen, dus we hoopten er maar het beste van.
Tegen 7 uur gaf Jan het toetersignaal en konden we beginnen. De meesten zochten met de feeder een plek strak tegen het riet aan de overkant. Hier moet je normaal gesproken de brasems en zeelten vandaan halen in het voorjaar. In het diepere deel werd dan vaak nog een extra voerplek gemaakt, voor de picker of vaste stok. Ook vandaag begon het allemaal stroef, waarbij het eerste uur nauwelijks vis van formaat werd gevangen. In de loop van de morgen werd her en der een bonusvis gevangen, maar het waren vooral lijnzwemmers die de top af en toe krom deed lopen.
Op staartplek 44 wist Robert een paar mooie brasems en zeelten te vangen, en op steiger 20 was Gezinus ook goed bezig door een aantal mooie brasems te strikken. In het middengedeelte van het parcours was het lastig vandaag. Geert ving nog een dikke “wandelzeelt” en schepte met geluk een brasem die vlak voor het schepnet los ging wat hem gelijk een goede klassering gaf. En ook Bé wist een paar mooie brasems te vangen, maar voor de rest bleef het sprokkelen van kleine vis, en met wat geluk 1 bonusvis erbij.
Na 4 en een half uur was de wedstrijd ten einde, en konden de spullen weer in de auto, en de vis werd gewogen ne netjes terug gezet. De A-klasse werd gewonnen door Gezinus Martens met een vangst van 10.420 gram. Op plaats 2 eindigde Geert Enting, vanaf steiger 30 met 6110 gram. Bé Martens werd 3e met een vangst van 5730 gram vanaf steiger 40.
In de B-klasse was Robert Martens, op staartstek 44, overduidelijk de winnaar met 8920 gram. Henk Enting viste een 2e plek, op steiger 32, met 2260 gram. De 3e plek was voor Mark Post die vanaf steiger 26 1920 gram wist te verzamelen. Al met al slechts 4 deelnemers die meer dan 5 kilo wisten te vangen.
Volgende wedstrijd gaan we naar de Pekel Aa, aan de Zijlweg te Oudeschans, op 27 mei.

15 april, Aduarderdiep
Vandaag was het weer tijd voor de start van onze zomercompetitie, waarvoor we zouden afreizen naar het Aduarderdiep. De bedoeling was om op het gedeelte ten noorden van het Van Starckenborgkanaal te gaan vissen, omdat hier meestal een mooie partij paairijpe brasem is te vangen.. Echter overvloedig aanwezig riet en op veel plaatsen steile oevers deden ons besluiten om uit te wijken naar het gedeelte tussen de Friesestraatweg en het grote kanaal. Met 17 deelnemers was de 1e wedstrijd goed bezet vandaag. De stekken waren ruim uitgezet en na het loten konden de spullen worden opgebouwd. Toen iedereen klaar was werd het startsignaal gegeven en konden de voerballen en gevulde korven te water. De meeste mannen probeerden met de feeder tegen de overkant, of in het midden van het kanaal. Een aantal zette vandaag de vaste stok in, in de hoop wat bliek en bleitjes te kunnen vangen.
Maar de vangsten kwamen maar zeer traag op gang vandaag. Wat posjes en kleine baarsjes leken de enige te vangen visjes vandaag. De weersomstandigheden waren dan ook niet echt goed voor de bijtlust van de vissen. Een straffe koude wind uit het noordwesten en regenbuien. Wist je vandaag een bonusvis te vangen, dan eindig je waarschijnlijk hoog. Iets na 12-en was het alweer tijd om te stoppen, en konden de vangsten gewogen worden.
In de A-klasse was Geert Enting, mede door een mooie brasem, de winnaar vanaf stek 2 met een vangst van 2370 gram. Jan Martens sprokkelde op stek 10, 1880 gram bij elkaar wat goed was voor een 2. De 3e plaats was voor Bé Martens met een vangstgewicht van 1070 gram op stek 15.
In de B-klasse ging de winst naar Mark post met 1 brasem van 2200 gram (inclusief net) op stek 14. Het zilver ging naar Jan Roelf Schoonbeek vanaf plek 7, met 1220 gram. De 3e plek was voor Robert Martens met 940 gram, gevangen op stek 4. Vandaag bleven 2 mannen stek op de 0.
Met een totale vangst van nog geen 17 kilo, inclusief 15x een weegnet van 600 gram, een slechte start van onze competitie. Maar hopen dat het mooie voorjaarsweer snel arriveert en we de volgende wedstrijd, op 6 mei in Stadskanaal, allemaal een mooi netje vis kunnen vangen.